Ιστορικό
Πορεία δημιουργίας και Προσφοράς
Το Αττικό Ωδείο ξεκίνησε την εκπαιδευτική και καλλιτεχνική του πορεία στην οδό Βρυάξιδος 11, στο Παγκράτι, το σχολικό έτος 1966-1967, ως μουσική σχολή με τον τίτλο Μουσική Σχολή Ιωάννου Χριστόφιλου.
Είναι ένα από τα πρώτα εκπαιδευτικά μουσικά ιδρύματα που αναγνωρίσθηκε από το Κράτος, μετά από το Ωδείο Αθηνών, το Εθνικό Ωδείο, το Ελληνικό Ωδείο και το Ωδείο του Πειραϊκού Συνδέσμου.
Ένα χρόνο αργότερα, έλαβε τον τίτλο Μουσική Σχολή Αθηνών, ενώ το 1974 έγινε ωδείο με την ονομασία Αττικό Ωδείο και επεκτάθηκε σε ένα δεύτερο κτίριο στην οδό Ερατοσθένους 23, στο Παγκράτι, προσθέτοντας στο ενεργητικό του ακόμα 30 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας.
Τον Ιανουάριο του 2005 απέκτησε νέο ιδιόκτητο 5όροφο κτίριο στην ίδια οδό Ερατοσθένους 8, με σύγχρονες εγκαταστάσεις και κατάλληλο εξοπλισμό, όπου και στεγάζει με άνεση τους σπουδαστές του. Παράλληλα, στην πορεία αυτών των ετών, δημιούργησε παραρτήματα και σε άλλες περιοχές της Αθήνας, καθώς και στην επαρχία.
Το Αττικό Ωδείο ιδρύθηκε και διευθύνεται από τον Ιωάννη Χριστόφιλο, πολυγραφότατο συνθέτη και συγγραφέα μουσικοπαιδαγωγικών μεθόδων, με στόχο πάντοτε την παροχή ποιοτικής μουσικής εκπαίδευσης και την ενεργό συμμετοχή των σπουδαστών και καθηγητών του στην καλλιτεχνική ζωή. Παράλληλα, τα μέλη της οικογένειας του Ιωάννη Χριστόφιλου, αποτελούν τους υποστηρικτές και συνεχιστές της φιλοσοφίας και του έργου που ο ίδιος εγκαινίασε.
Κατά τη διάρκεια των χρόνων της λειτουργίας του, πολλοί και σπουδαίοι καθηγητές προσέφεραν και προσφέρουν την ανεκτίμητη γνώση και πείρα τους στους σπουδαστές ,πολλοί εκ των οποίων, αφού αποφοίτησαν, κέρδισαν υποτροφίες, διαγωνισμούς, συνέχισαν τις σπουδές τους σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, ενώ πολλοί έχουν κάνει επιτυχημένη καριέρα ως σολίστ, ως μέλη σε μεγάλες και γνωστές ορχήστρες, έχουν δημιουργήσει δικά τους καλλιτεχνικά ιδρύματα, ή ασχολήθηκαν δημιουργικά με αντικείμενό τους τη μουσική.